Filo-Café

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Filozófiai írások

cikkek.jpg

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Feedek

FiloCast

filocast.png

       Mi a FiloCast?

Könyvajánló

konyvek.jpg

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

A sötétből a fénybe - Program tudósítás

kovek.jpg„A mese az emberi lélek titkos üzenete, amely a szeretet és a jóság győzelmét hirdeti.” (Antoine de Saint-Exupéry)

„Ezer úton egyfelé” - programunkkal az Új Akropolisz nemzetközi projektjéhez kapcsolódtunk, amely a művészetek, a kultúra közösségépítő, összetartást ébresztő erejét hirdeti.

Mi, Székesfehérváron a mesék korokon és kultúrákon átívelő értékmentő és lelket gyönyörködtető szerepén túl, az általuk közvetített mélyebb tartalomra szerettük volna felhívni a figyelmet. A történetek hősei és a próbatételek sorozatai mind-mind a lelki fejlődésünket szolgálják.

Három különböző nép meséjét hívtuk segítségül, hogy megvizsgáljuk, miként jelenik meg bennük a Nap elrablása, a sötétség elviselhetetlen állapota. A közös pontok és az eltérések keresése közben kiderült, hogy a lényeg azonos, csak a formák térnek el.

Az estére érkező vendégeket egy-egy „varázskő” fogadta, majd a sötétbe öltöztetett teremben az est házigazdája, Bartkó Ildikó vezetett be minket a mesék szimbólumrendszerébe. S az igazi utazás csak ekkor kezdődött: kiscsoportos mesehallgatás után elkezdtük felfejteni a mesék szálait, közösen azonosítottuk a sarokpontokat, fordulatokat.

Ahogy a hőseink, úgy mi is küzdünk sötétségeinkkel, nehézségeinkkel. Az este lehetőséget adott rá, hogy elgondolkodjunk mik a mi sárkányaink, és milyen erőkre van szükségünk a legyőzésükhöz.

kerek1.jpgAhogy haladtunk előre a mese feldolgozásában, úgy épült a mese-tér, és a próbák legyőzésével a világosság egyre inkább beszűrődött a sötétségbe. A mese próbáinak felidézésével, legyőzésével - és ezzel párhuzamosan a Napot rejtő sötét kendők eltávolításával - végleg eltűnt a sötétség és megjelent előttünk a visszaszerzett Nap.

 

kere2.jpgA győzelemhez szükséges erényeket Nap-színű szalagokra írtuk és belefűztük a Nap-kerékbe. Ezzel a szimbolikus záróképpel a sötétségből a fénybe értünk.

 

 

 

kofestes.jpgA programot kézműves foglalkozás zárta, ahol a „varázsköveket” Nap szimbólumokkal díszítették, festették az érdeklődők.

 

 

 

„Ha elhiszed a mesében, hogy az igazság győz, talán egy napon a valóságban is győzni fog.” (Walt Disney)

A feldolgozott mesék a következők voltak: 1. A sötétség országa (magyar népmese), 2. Mese a Napról (lapp népmese), 3. Hogyan mentették meg a vitézek a Napot meg a Holdat (csuvas népmese)

 

K.G.-G.A.

Fotók forrása: Saját fotók

 



süti beállítások módosítása