Filo-Café

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Filozófiai írások

cikkek.jpg

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Feedek

FiloCast

filocast.png

       Mi a FiloCast?

Könyvajánló

konyvek.jpg

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Föld Napja, Jásd

jasd_kor2.jpgA Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola székesfehérvári csapata idén is egy egész hétvégét felölelő programsorozatot szervezett - csatlakozva a kezdeményezéshez - Jásdon, a Bakony szívében.

Itt található a Burattino Szociális és Kulturális Egyesület erdei iskolája, ami a hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújt lehetőséget táborozásra, de ezzel együtt arra is, hogy a természet közelébe kerülhessenek. A két közhasznú egyesület immár évek óta működik együtt. Filozófusaink csapata rendszeres karbantartási, felújítási és egyéb feladatokkal segíti a tábor fenntartható működését. A természeti környezet szépsége, az együttlét öröme is motivál minket, és emellett páran rendszeresen élnek a sátorozás, bivakolás lehetőségével, hogy még inkább magukba szívják a természet elemi erejét, ami oly erősen átjárja a táborhelyet.

Idén az április 27-i hétvégén valósult meg a Föld napi közös programsorozatunk a Burattino-s fiatalok -immár másodszori- tevékenyen részvételével. Örömteli, hogy a 2023-as első ilyen megmozdulásunkat követően, az idei már kétszer annyi résztvevőt vonzott. Tavaly 8, idén már 16 Burattino-s általános-, és középiskolás jött el a Föld napi hétvégére.

Az esemény megnevezésének megfelelően a fő tevékenységeink a Gaja patakmeder tisztítása, továbbá a tábor területén tavaly kialakított erdei tanösvény tájékoztató tábláinak bővítése voltak. Az itt élő növény-, és állatvilág jellegzetességeinek bemutatására szolgáló molinóterveket az év során a fiatalok készítették el, és filozófiai iskolánk segített ezt kivitelezni, kihelyezni. A témában hallott előadás és ezt követő beszélgetések segítettek elmélyíteni a helyi gyógynövényekről szóló ismereteket.

jasd_komposzt.jpgKülönleges programpontnak számított a tavaly kialakított komposztáló kibontása, és áthelyezése. A témát kutató társaink elmagyarázták a komposzt „működését” és a körforgásos gazdálkodásban betöltött fontos szerepét. A kinyert és leszitált érett komposztot a Burattinosok iskolai, kísérleti programként fogják növényültetéshez felhasználni.
A táborhely fáinak ápolása is a napirenden volt, melyeket viharkár ért vagy útban voltak egymásnak. A fiatalok is aktívan részt vettek a faágak szakszerű gallyazásában és a levágott darabok aprításában. Ezzel segítve a fák további életét és a táborhelyük tűzifa készletének gyarapítását.

Mindeközben egy csapat az ebéd elkészítésén munkálkodott. Bográcsos paprikás krumpli készült 35 főre. Voltak, akik a fát gyűjtötték, és tűzgyújtási technikákat kitanulva lángot csiholtak a főzéshez. Voltak, akik az alapanyagokat készítették elő.
A fiatalok emellett ajándék programot is kaptak tőlünk; épített erdei akadály pályát, melyen próbára tehették ügyességüket, koncentráló képességüket és kitartásukat. Megélhették erejük és akaratuk győzelmét, miközben egymást bíztatták, így erősítve a csapatszellemet.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Reményeink szerint a hétvégén tettünk egy kis lépést e felé a kitűzött cél felé.

Kontó Gizella



süti beállítások módosítása