Filo-Café

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Filozófiai írások

cikkek.jpg

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Feedek

FiloCast

filocast.png

       Mi a FiloCast?

Könyvajánló

konyvek.jpg

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Életre szóló filozófia c. kurzus 2024

bk5.pngKétélű vívmányaink

A mesterséges intelligencia sok technológiai területen jelen van már életünk hátterében. Ha akarunk, kérdezhetünk is „tőle". Egy újabb eszközt tudhatunk az emberi találmányok sorozatában. Mennyire jelent ez számunkra előnyt vagy hátrányt? Attól függ - ha azt nézzük, hogy növeli a hatékonyságot, feladatokat végeztethetünk el és ismereteket kerestethetünk vele, ez mind igen vonzóvá teszi, de az érme rögtön át is gördülhet "hátrányos" oldalára. A megnövelt hatékonyság nem biztos, hogy hasznos dolgokra és tevékenységekre lesz fordítva, az elvégzett feladatok talán épp a mi képességeink fejlesztésétől veszik el a lehetőséget, illetve a karnyújtásnyira elért, kivonatolt ismeretek megfoszthatnak bennünket a kutatás közbeni fontos mellékutak bejárásától, ami által kevésbé leszünk tájékozottak. Továbbá felmerül a kérdés, hogy mi az ember valódi értéke, ha egy gép előbb-utóbb minden funkciójában csettintésre helyettesítheti?

Egy eszköz, bármi is legyen az, a felhasználó intelligenciáján múlik, hogyan és milyen mértékben használja céljai elérésére. Az emberiség bár tudományosan mondhatni egy sportautóban ül és száguld, erkölcsileg még mindig az út porát tapossa. Küldetésünknek érezzük, hogy megmutassuk és tanítsuk az emberek egyetemes erkölcsét és örökségét, ami jóval megelőzte technológiai vívmányainkat, amiket meghódított csúcsoknak érzünk. Iskolánk másféle, már rég ismert és folyton újra és újra felfedezett csúcsokra kalauzol, amik első érzetre is azt sugallják, hogy ez lehet az a valami, ami hiányzik rideg, fogyasztásra termett külsőségeink közepette.

Egy lépéssel kezdődik minden kaland, és sok út van. Ha érdekel a miénk, a gyakorlati életet élő filozófusoké, akik nem megvetni akarják a világunkat, hanem érteni és formálni, akkor ismerkedj meg vele most induló kurzusunkon.

https://fb.me/e/39mb36FLG



süti beállítások módosítása