Filo-Café

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Filozófiai írások

cikkek.jpg

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Feedek

FiloCast

filocast.png

       Mi a FiloCast?

Könyvajánló

konyvek.jpg

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Újévi fogdalmak

ujev_tabla_kk.jpgItt az év vége!
És ezzel együtt az újévi fogadalmak ideje!
Letöbb ember a testi egészséggel összefüggő dolgot említi ezek között, mint például "többet fogok mozogni", "egészségesebben táplálkozom", vagy "fogyni szeretnék". A 2023-as évre egy amerikai közvéleménykutatás szerint ez volt a három listavezető-újévi ígéret.
A top 8 sorrendjében azért megtalálhatók voltak olyan fontosnak tartott dolgok is, amelyek inkább a lelki egészség megőrzését vagy éppen erősítését célozzák; " több időt fogok tölteni a barátaimmal" vagy "kevesebb stresszt szeretnék megélni".

A filozófiai tanítások szerint az ember nem a fizikai testével azonos. Vannak lelki és szellemi dimenziói is, melyek áthatják a látható, tapintható, érzékelhető részeit. Ha az embert szellemi eredetű lénynek tartjuk - mint ezt pl. Platón véli-, akkor az is elfogadhatóvá válik számunkra, hogy a láthatatlan dimenziónk elsődlegességet élvez a láthatóval szemben. Ebből pedig az következik, hogy a lelki-szellemi jólétünk határozza meg a fizikai állapotunkat! A modern, pszichoszomatikus egészség-irányzat tudós képviselői is elismerik, hogy a testi betegségeknek gyakran lelki eredetű okai vannak. Érdemes tehát átgondolni, hogy pszichikailag hogyan tudnánk megerősödni, fejlődni, mert ennek pozitív mellékhatásaként bizony testi funkcióink -akár külső megjelenésünk vagy kisugárzásunk- is javulhatnak.

De mit tehetünk a lelki egészségünkért?

A továbbiakban ezzel kapcsolatos egyszerű tanácsokat olvashattok Jorge Ángel Livraga, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola alapítójának gondolatai nyomán.

Jó válogatást közülük! A 2024-es évre tett újévi fogadalomként...

“Legyünk vidámabbak! Talán idejétmúltnak tűnhet ez a buzdítás ebben a világban, amely megannyi komoly bajtól szenved. Azt mondják, hogy a gondok ellen semmit nem ér a vidámság. Ebben nem vagyok biztos, abban viszont igen, hogy szomorúsággal, szenvedő arccal, rosszkedvvel semmit sem oldunk meg.”

„Minden ember életében vannak olyan pillanatok, napok, sőt hetek és hónapok is, amikor megtörtnek érzi magát, és saját korábbi önmagához képest levertnek, gyengének, pesszimistának, kimerültnek tűnik bármihez, ami nem a hétköznapi gépies cselekvés.
Az első tanácsom az, hogy fogadd el ezt a helyzetet, vagyis a jól ismert »ciklusok törvényének« egyik természetes kifejeződését. Csitítsd el testedet és lelkedet, és kezdd el figyelni, mikor érkezik a fellendítő energiaáram. Addig pedig ne ess kétségbe, és még kevésbé oszd meg a többiekkel ezt a lelkiállapotodat. Meg kell tanulnod egyedül járni, magad lenni, nem pedig környezeted tükörképe, aki olyan, amilyennek környezete szeretné látni.”

„A veszélyt nem az jelenti, hogy rossz hangulatban vagyunk, hanem hogy ebben a helyzetben minden gondolatunk és minden érzelmünk erőtlenné válik, és egyre mélyebbre süllyed. El kell kerülnünk a »körkörös gondolatokat«. Könnyen felismerhetjük őket, mert újra és újra elhangzanak, mint egy végtelenített felvétel, amelynek lejátszása után a siránkozó üzenet újra elindul.”

„Ha levertnek érzed magadat, segíts magadon egy jó könyvvel, egy kellemes sétával, vagy szenteld magad valamelyik kedvenc tevékenységednek. Minél egyszerűbb és könnyedebb, annál jobb. Néha egy kis játék egy dióhéjjal, a patak csordogálásának vagy a tűz sistergésének figyelése jobban tisztít, mint egy ősi ima.”

„Igyekezz mosolyogni akkor is, ha egyedül vagy, még a tükör előtt is. És ha fintorogni van kedved, hát tedd, csak élvezd, mint amikor gyerek voltál.”

„Kerüld az olyan helyzeteket, amikor csendben ülsz vagy fekszel, és semmit sem teszel… csak töprengsz. Képzeld el, hogy rossz gondolataidból labdát formálsz és elhajítod. Vissza fog térni majd, de most hosszú útra küldted, és egy időre az »űrben« marad.”

„Ha nem érzed magad jól ott, ahol vagy, ne vonulj vissza gyáván, hanem lépj egyet, és jobban fogod érezni magad. Minden helyzetben a kezdeményezés a siker kulcsa ezen a világon, és akármelyik másikon is.”

„A gyengeség főleg azokat támadja meg, akiknek nincs mit csinálniuk, és energiájukat a fájdalmas és elégedett önszemlélésre pazarolják el.”

„Az energiát nem a hibák elleni harcra kell összpontosítani, hanem az erények megerősítésére.”

Forrás:

https://www.ujakropolisz.hu/cikk/mit-tehetunk-lelki-egeszsegunkert

 A képek forrása: https://www.canva.com/



süti beállítások módosítása