Filo-Café

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Filozófiai írások

cikkek.jpg

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Feedek

FiloCast

filocast.png

       Mi a FiloCast?

Könyvajánló

konyvek.jpg

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

A könyvtár

pierre_poulain_the_archives.jpgA tavalyi év során lehetőségem nyílt ellátogatni egy nagyon különleges helyre, valahol Indiában. Ez nem más, mint egy háromszintes épület, tele ősrégi könyvekkel. Nagyon különleges könyvek ezek, nem a koruk, hanem a tartalmuk miatt.

Habár többségük angol nyelven íródott, találunk ott műveket talán az összes lehetséges és elképzelhető nyelven is. Sőt néhány könyv jeleket és szimbólumokat tartalmaz, kíváncsi lennék, vajon manapság el tudná-e olvasni bárki is. A legújabb könyveket papírra nyomtatták, míg mások szövegét fa lapokra vésték.

Néhány könyv olvasható maradt, de sajnos a legrégebbiek rossz állapotban vannak. A könyvtár kezelője elmondta, hogy számos eredeti kiadás, illetve néhány olyan könyv is, amely csak egyetlen példányban létezett, elpusztult… megették a rovarok.

Ezen archívumok célja megőrizni az emberiség tudásának jelentős részét, a világ filozófusainak és a bölcsesség elismert mestereinek gondolatait. Emberi lényként ez a mi közös örökségünk, és szomorú tudomásul venni, hogy mindez lassanként eltűnik… akárcsak a fényképen a távozóban lévő könyvtáros, aki hamarosan eltűnik a kép látószögéből.

Egyetlen gyógyírt ismerek csak erre a helyzetre: tartsuk életben a filozófiát és a bölcsességet, váljunk filozófussá, a bölcsesség szerelmesévé. Cselekedjünk úgy életünk során, hogy személyes példát mutassunk a körülöttünk lévők számára, így az emberek úgy tudnak minket „olvasni”, mintha élő könyvek volnánk.

Ily módon, még ha a könyvek el is tűnnek egyszer, a szeretet és a bölcsesség megmarad.

Forrás: Pierre Poulain PhotoSophy Blog
https://www.photos-art.org/
https://www.photos-art.org/the-archives/



süti beállítások módosítása