Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

Filo-Café szeptember: Az igaz barátság

filocafe.jpgSzeretettel várunk egy jóízű beszélgetésre! :)

Időpont: 2019. szeptember 27., péntek, 20:00–22:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

Haver, pajtás, cimbora, barát, gyakran egymás szinonimájaként használjuk ezeket a fogalmakat, máskor meg szigorúan különbséget teszünk közöttük. Mert sokaknak mást jelent az, ha férfi-férfi, nő-nő, vagy férfi-nő barátságról beszélünk, és érezzük a jelentős különbséget az ivócimbora és az igazi barát között is, még ha nem is mindig tudjuk azonnal megfogalmazni mi is a valódi különbség.

Filozófiai értelemben a barátság talán az egyik legerősebb, legszentebb kapcsolat, erősebb a párkapcsolatnál, mert független kortól, nemtől, és gyakran valami megmagyarázhatatlan bizalom, szeretet, önzetlenség kapcsolódik hozzá.

A szeptemberi Filo-Café célja, hogy segítsünk elgondolkodni azon, mit is jelent barátnak lenni, barátra lelni, melyek a buktatói, próbái ennek a mély kapcsolatnak, és hol, hogyan érdemes keresni az igaz barátságot.Hétpróba Meseház

mesehaz_2018.jpgAlkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek

Időpont: 2019. szeptember 21., szombat, 10:00–12:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

Minden lánykában ott szunnyad a királylány, minden fiúban ott szunnyad a királyfi. A királyleányságunk és királyfiságunk akkor tud előragyogni belőlünk, ha fénylő erényekbe öltözünk.

Mi az, ami fényessé, ragyogóvá tesz? A lánykákat a szépség, kecsesség, tisztaság, vidámság, a fiúkat bátorság, kitartás, jókedv, hűség. Ezek a kincsek mélyen, titkokként rejtőzködnek bennünk, mint a drágakő a föld mélyén, és csak a próbák hozhatják elő rejtekükből.

Úgy mesélik, hogy az égi királylányok és az ég madarai tanítják ezeket a titkokat nekünk, még a születésünk előtt, és a mesék segítenek emlékezni rájuk.Filo-Filmklub: HUMAN (Az ember) című film

human_filmvetites_1.jpgSzeretettel várunk filmvetítésünkre! :)

Időpont: 2019. szeptember 20., péntek, 19:00–22:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A

Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert. A rendező és csapata 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. És az emberek meséltek. Boldogságról, fájdalomról, győzelemről, félelemről, életről és halálról.

A nézőnek átjön, hogy amit lát, az a hús-vér valóság, és úgy érezheti, mintha maga is ott ülne az operatőrrel, és bensőséges légkörben hallgathatná az élettörténeteket.
A fókuszban a nehézségekkel találkozó humánum áll, aki a miérteket és lehetőség szerint a megoldásokat is keresi. Különbözőképpen és eltérő eredménnyel.A cipőbolt

pierre_poulain_the_shoes_shop.jpgA cipőnek célja van: azért viseljük, hogy járjunk benne. Járni pedig annyi, mint mozgásban lenni, életben lenni. Mindig van Út, amin járhatunk, és ez nem minden esetben fizikai út. A cipő csupán szimbolikusan emlékeztet minket arra, hogy az élet útjára a megfelelő eszközökkel kell rálépnünk. Jó cipőre van szükségünk, felkészültnek kell lennünk.
Az életben bölcsen kell választanunk, ami nem könnyű. Szükségünk van arra, hogy felhasználjuk a tapasztalatainkat, hogy tanuljunk a hibáinkból, tudnunk kell használni a megkülönböztető képességünket, és akár a bölcsességünket is. Ez bizonyos fokú felkészültséget igényel, és úgy hiszem, hogy a legjobb előkészület, amit valaki az életútjához megtehet az az, hogy megismeri önmagát. A filozófia célja, hogy ezt a tudást lehetővé tegye az emberek számára, de mégis... az egyénnek bölcsen kell megválasztania, milyen filozófiát követ, meg kell találnia azt, amely neki megfelelő.
Akárcsak a cipőboltban, ahol is számtalan cipő közül lehet választani, de talán csak egy lesz az, amely passzol a lábunkra. Tehát... türelem és kitartás. A megfelelő cipővel a lábunkon és a helyes gondolatokkal az elménkben készen fogunk állni arra, hogy a legkiválóbb úton járjunk.

Forrás: Pierre Poulain
http://www.photos-art.org/the-shoes-shop/
http://www.photos-art.org/pierre-poulain/