Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

Filo-Café: A belső harc

Filo-Café márciusban is! Témánk A belső harc.

choices.jpgIdőpont: 2019. március 22. péntek, 20:00–22:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

Mindannyian ismerjük azt az állapotot, amikor például belátjuk valamiről, hogy helyes, de még is nehezünkre esik megtenni. Lehet ez egy rossz szokás elhagyása, vagy életmód váltás. Vagy megígérjük egy jó barátunknak, hogy segítünk neki hétvégén, de amikor emiatt korán kell kelni, a pokolba kívánjuk az egészet. Az is előfordul, hogy belül meg vagyunk győződve egy döntés, választás helyességéről, de a környezetünk, vagy éppen a társadalom nem támogatja ezt.
Életünk tele van ilyen és hasonló vívódásokkal, küzdelmekkel, kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt. Van, amikor csak annyi a tét, hogy megegyünk-e egy csokit vagy sem, máskor viszont életünk, sorsunk, jövőnk, önértékelésünk a tét.
Ezt hívjuk belső harcnak, amit a mesék, mítoszok és példázatok a jó és a rossz harcának írnak le. De bár tényleg ilyen egyszerű lenne! A valóságban gyakran éppen az a nehéz, hogy nem egyértelmű mi a jó, mi a rossz. A növekedés éppen azt jelenti, hogy ami tegnap még jó volt, helyes volt, az holnap már nem az. Talán mondhatjuk, hogy ilyenkor a múltunk csap össze a jövőnkkel, az, akik voltunk és vagyunk, azzal, akivé válni szeretnénk.
A szellemi növekedés elképzelhetetlen e nélkül a belső harc nélkül. A végső győzelem előtt a béke és harmónia csak úgy érhető el, ha ezt a harcot elodázzuk. De ki harcol kivel? Mit jelent győzni és hogyan lehet győzni ebben a küzdelemben? Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni következő Filo-Café találkozónk során!


Részletek, információ:

www.filozofiaikavehaz.blog.hu / szfvar@ujakropolisz.hu / www.ujakropolisz.hu

Programjainkat és híreinket a facebookon is megtalálod:
www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar

Ha úgy gondolod, hogy programunk ismerőseidnek,

barátaidnak is tetszene, ajánld kérlek nekik is.Időgazdálkodás workshop

Időgazdálkodás workshop – Vállalj felelősséget az idődért!

20180303_idogazdalkodas_szfvar.jpgIdőpont: 2019. április 13. szombat, 14:00-19:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

Az időhöz való viszonyulásunk egy tanult folyamat eredménye, amely tulajdonképpen meghatározza hétköznapi életünket.
Tudatos döntéseink viszont kiemelhetnek erről a szintről, és egy magasabb nézőpontot, valamint önismeretet adva győzelmekhez juttathatnak minket.
Az időgazdálkodás az időnk beosztásán túl magában foglalja céljaink meghatározását és a célok eléréséhez szükséges folyamat kidolgozását is.
• Annyi időt töltünk a céljainkkal, amennyire azok fontosak nekünk?
• Halogatjuk feladataink elvégzését?
• Döntünk vagy sodródunk?

A workshopon beszélünk ezekről a kérdésekről és az idő értékéről, továbbá áttekintjük az időperspektívákat, a döntés fontosságát, a célok tulajdonságait.
Az időgazdálkodás egy módszere, az időrablók elemzése és néhány konkrét feladat is a segítségünkre lesz abban, hogy alkalmazható tudáshoz jussunk.

Régen egy híres filozófus azt mondta, hogy „Minden a másé, csak az idő a miénk." Vedd hát a kezedbe az irányítást, és legyen az életed olyan, amilyennek valóban szeretnéd! Ehhez kívánunk segítséget nyújtani workshopunkkal. Gyere el, próbáld ki, alkalmazd!

Előadó: Kalincsák Tibor

A szeminárium díja: 3500 Ft, diákoknak: 2500 Ft.

Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a workshopon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra.
Információ és jelentkezés: szfvar@ujakropolisz.hu


Részletek, információ:

www.filozofiaikavehaz.blog.hu / szfvar@ujakropolisz.hu / www.ujakropolisz.hu

Programjainkat és híreinket a facebookon is megtalálod:
www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar

Ha úgy gondolod, hogy programunk ismerőseidnek,

barátaidnak is tetszene, ajánld kérlek nekik is.A Szépség tükre

A Szépség tükre – A művészetek szerepéről filozófiai szemmel

szepseg_tukre.jpgIdőpont: 2019. március 9. szombat, 16:00–19:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

Hányszor fordult elő velünk, hogy művészet címszó alatt olyan dolgokkal találkoztunk, ami belül tiltakozást váltott ki belőlünk, mégsem foglaltunk állást - még magunk előtt sem - különböző okok miatt. Pedig nem is olyan nehéz kapaszkodót találni: ami nem szép, az nem művészet. Ennek az ideális szépségnek a megnyilvánulásait keressük a különböző művészeti ágakban, mint zene, színház, filmművészet, képzőművészet. A workshop részeként az előadások között gyakorlatok segítenek érzékenyebbé válni a bennünket körülvevő világ nyilvánvaló szépségére.

A workshopot vezeti: Barbély Gábor


Részletek, információ:

www.filozofiaikavehaz.blog.hu / szfvar@ujakropolisz.hu / www.ujakropolisz.hu

Programjainkat és híreinket a facebookon is megtalálod:
www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar

Ha úgy gondolod, hogy programunk ismerőseidnek,

barátaidnak is tetszene, ajánld kérlek nekik is.A szerelem ereje

2018-12-08-love-is-blind-to-the-world.jpgPárizs, Odéon tér, a Latin Negyed szíve, Párizs lüktető szíve Saint-Germain és Saint-Michel között. Sok az ember, fiatalok, diákok. Közel vagyunk a Sorbonne-hoz, és nem messze a Jussieu-tól, mindkettő Párizs főbb egyetemei közé tartozik. Számos étterem és kávézó sokáig tart nyitva ebben a hónapban, augusztusban.
Ennek a folyamatosan mozgó forgatagnak a közepén egy pár csókolózik, mintha csak egyedül lennének ezen a világon, mintha Párizstól messze, egy elveszett szigeten lennének az óceán közepén.
A szerelem annyira erőteljes, hogy csak magát látja, és kizár minden környező „zajt”. Amikor történik, akkor a világ akár darabjaira is hullhatna, a szerelmeseket ez nem érdekelné, mert észre sem vennék. A szerelem olyan erő, amely segít szembeszállni a koncentráció hiányával és a szétszórtsággal. A szerelem mindig a célunkra emlékeztet minket: ami nem más, mint a szerelem tárgya.
De a szerelem nem korlátozódik csupán egyetlen személyre, a partner lelkében is jelen van, és finomabb szinten kitágulva megjelenik az Emberség, az Igazságosság, a Szépség, az Igazság iránti szeretet formájában is. A szerelem a filozófusok, a kalandvágyók, az idealisták és a művészek ereje, akik azért küzdenek, hogy jobban megérthessék mit is jelent a jobb élet, és nem hagyják, hogy a körülmények sötétbe burkolják szeretetük fényét.
A szeretet ebből a szempontból túlságosan fontos, és túl erőteljes ahhoz, hogy csak két lélek osztozzon rajta. Ki kell terjesztenünk, hogy valamennyiünket megérintsen. Hiszem azt, hogy megéri ez a harc.


Forrás: Pierre Poulain
http://www.photos-art.org/the-strength-of-love-2/

http://www.photos-art.org/pierre-poulain/