Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Filo-Café: Az együttműködés szükségessége

FILOZÓFIA • KULTÚRA • ÖNKÉNTESSÉG

egyuttmukodes.jpgIdőpont: 2018. november 16. péntek 20:00

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A

A Filozófia világnapja alkalmából egy ősi, de korunkban nagyon aktuális kérdést fogunk megvizsgálni, a versengés és az együttműködés témáját. A kérdéssel már Platón és a sztoikusok írásaiban is lehet találkozni, korunkban pedig matematikai eszközök és számítógépes szimulációk is rendelkezésre állnak, hogy a kérdést objektíven vizsgálhassuk.

Adam Smith, skót természetfilozófus, 1776-ban megjelent A nemzetek gazdasága című könyvében fogalmazta meg azt az elméletet, mely szerint a gazdaságot a szabad versengés viszi leginkább előre. Száz évvel később Charles Darvin ehhez az elmélethez nyúlt, hogy az evolúciós elméletét igazolja. De 1928-ban Neumann János matematikus lefekteti a játékelmélet alapjait, azt a tudományt, amely képes volt objektíven vizsgálni a versengés hatékonyságát az együttműködéssel szemben. John Nash matematikus pedig éppen azért kapott Nobel-díjat 1994-ben, mert matematikailag bebizonyította, hogy együttműködés nélkül nem alakítható ki győztes stratégia.

Ennek ellenére ma még mindig sokan a versengést tekintik a nyerő megoldásnak, akár az egyéneket, akár az egymással harcoló politikai-gazdasági csoportokat nézzük. Valami miatt a versengés szelleme mélyen áthatja gondolkodásunkat, ösztöneinket, miközben az együttműködést tanulnunk kell. Pedig ma mindennél inkább szükség lenne megerősíteni az együttműködés eszméjét, hiszen civilizációs értékeink és maga a föld is halálos veszélyben vannak. Már egyre többen mondják azt, hogy csak a globális összefogás lenne képes az emberiséget megmenteni.

Amennyiben elfogadjuk, hogy a Békés Harcos célja az, hogy önmagát és a világot is egy kicsit jobbá tegye, elkerülhetetlen, hogy legyőzzük versengő énünket, és megismerjük a sokkal emberibb együttműködő, önzetlen önvalónkat. Ez a Filo-Café előadás és beszélgetés azokról az előnyökről, nehézségekről és megoldásokról fog szólni, amelyek segítenek ezt a belső harcot megvívni.

Vezeti: Grúsz Róbert
A részvétel ingyenes.

További programjaink a Filozófia Világnapja alkalmából:


Részletek, információ:

www.filozofiaikavehaz.blog.hu / szfvar@ujakropolisz.hu / www.ujakropolisz.hu

Programjainkat és híreinket a facebookon is megtalálod:
www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar

Ha úgy gondolod, hogy programunk ismerőseidnek,

barátaidnak is tetszene, ajánld kérlek nekik is.