Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

Filo-Café 2018-19 évad: A békés harcos útja

filocafe_logo_kicsi-1_249.jpgA megújult Filo-Café idei évadja témájának a békés harcos útját választottuk. Maga a fogalom is magyarázatra szorul, hiszen első hallásra ellentmondásról van szó; hogyan lehet valaki egyszerre békés és harcos? Támaszkodva a legősibb filozófiai tanításokra mondhatjuk, azért nincs szó ellentmondásról, mert egy olyan harcról van szó, amelynek célja a belső béke elérése egy magasabb, emberi szinten.

Ma több olyan filozófiai, pszichológiai irányzat is létezik, amelyek célja a stressz mentesség, a harmónia, a béke állapotának elérése. Ezek többnyire a stressz mentes életet, a konfliktuskerülést javasolják. De ez egyben azt is jelenti, hogy az ember parlagon hagyja azon a képességeit, amelyek csak küzdelem, kockázatvállalás útján fejleszthetők ki. A konfliktuskerülés egyben azt is jelenti, hogy nem merünk szembesülni önmagunkkal, hogy egy álomvilágban élünk, amelyben tudatosan kerüljük a kudarc, a szembesülés, a kritika lehetőségét. Ez az életmód talán kívánatos lehet egy olyan embernek, aki már kibontakoztatta saját belső képességeit, aki már megvívta a harcát az életben, de semmiképpen sem annak, aki még az önismeret, az önmegvalósítás útjának elején áll.

Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy mennyit vagyunk képesek futni, el kell mennünk képességeink határáig, és meg kell próbálnunk megtenni még egy métert. De ennek megtapasztalása még csak az első lépés, hiszen tudjuk, hogy egy kis edzéssel jóval tovább tudunk majd menni. Hol lehetnek a valódi korlátaink? Meddig tudunk elmenni kitartó gyakorlással? Ezt csak egy hosszan tartó, kudarcokon, csüggedéseken és sikereken, győzelmeken túlmutató út lesz képes megmutatni. Ez a békés harcos útja, aki nem a világgal áll harcban, hanem saját korlátaival, legyenek azok fizikaiak vagy lelki jellegűek, adódjanak a sors adta lehetőségekből vagy bármi másból, de legyőzhetőek vagy elviselhetőek. A győzelem mögött pedig egy új ember, új lehetőségek, egy kiteljesedett és boldogabb élet vár.

A Filo-Café előadások és beszélgetések során olyan témákat dolgozunk fel, amelyek ezen az úton segítenek. Szó lesz a győzelem művészetéről, a változástól való félelemről, a korlátok és nehézségek szerepéről, a sors törvényéről, segítő és gátló tényezőkről. Lehetőség lesz találkozni és beszélgetni olyan emberekkel, akik maguk is a békés harcos útját járják.

2018. szeptemberétől új helyen és új időpontban, a Kairosz Kultúrműhelyben várunk péntekenként, este 8 órás kezdettel!

Témáink és időpontjaink 2018-ban:

szeptember 28. - A győzelem művészete
október 26. - Félelem a változástól
november 16. - Az együttműködés fontossága
december 14. - Önzetlenül egy önző világban