Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

TUDTAD?

EZÉRT FONTOS A MAGYAROKNAK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS!

kp_bk_cikk.jpeg
Hazánkban kulturálisan azt tanuljuk meg, hogy a verseny célja az ellenfél legyőzése, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie – derül ki egy magyar pszichológusnő kutatásaiból, amelyet több külföldi országban is elvégzett az elmúlt években.

 

Fülöp Márta pszichológus három országban sok száz kérdőívet töltetett ki egyetemistákkal, így kutatva a versengés mögött megbúvó kulturális hatásokat. A több éves kutatás érdekes eredményt hozott.

A versengés célja nemcsak a győzelem lehet, sőt, bár a felmérésből sajnos úgy tűnik, ezt a magyarok nemigen ismerik. Japánban például a verseny fő célja a fejlődés és a szórakozás. Ekkor nem a másik fél elpusztítása, megsemmisítése a fontos, hanem pont ennek az ellenkezője, hogy legyen kivel „együtt” küzdeni. Magyarországon viszont a verseny a felmérések szerint a másik legyőzését, kiiktatását jelenti. Egy harmadik országban, Kanadában, a verseny céljának a résztvevők egyszerűen a cél elérését nevezték meg.

Japánban a versengők odafigyelnek a másikra, és arra is, hogy a jobb csak egy kicsivel nyerjen, és hogy mindenki tanulhasson a történtekből. Tehát hogy fejlődjünk, jobbá váljunk. És ez nem csak a harcművészetek vagy a játékok (pl. go) terén, hanem a felmérések szerint az üzleti élet terén is megmutatkozik.

A kutatás tanulsága, hogy érdemes tudnunk, honnan indulunk, és érdemes megismernünk a mai pszichológia és a régi tanítások által is nagyra tartott együttműködést, önfejlesztést és önirányítást.

Ha bővebben érdekel a téma, és szeretnél módszereket is elsajátítani másokkal együtt az együttműködés megvalósításához, akkor ajánljuk Vedd kezedbe az életed! tanfolyamunkat keddenként a Megyeház utcában.

(info a Facebookon :
https://www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar/
a honlapunkon: www.ujakropolisz.hu/esemeny/vedd-kezedbe-eleted-4
e-mail címünkön: szfvar@ujakropolisz.hu).