Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

Tél – számvetés

Karacsony3_sm.jpgAz évnek egy olyan szakaszában vagyunk, amikor egyre mélyül a sötétség. A tél a természet minden évben visszatérő álma, olyan, mint az ember életében az éjszaka. Egészen a téli napfordulóig egyre rövidülnek a nappalok, de ekkor a Nap megfordul: szimbolikusan meghal és újjászületik. Ilyenkor a régi kultúrákban világszerte az új fény megszületését ünnepelték, a sötétséget legyőző Napot, Sol Invictust, és ugyanakkor emlékeztek a Nap szerepét az emberek között betöltő, a győzelem reményét megtestesítő több nagy tanítóra is. A napfordulón született meg Jézus, Mitrász, Zarathusztra…

A halál és az élet találkoznak egy pontban, ugyanúgy, mint ahogyan a karácsony és a vízkereszt közötti tizenkét napban a holtak az élőkkel. Ezért ezt mágikus időtartamnak tartották, amikor megszűnnek a határok és korlátok, amikor az ember kapcsolatba léphet a láthatatlan világgal. Elsősorban pedig saját lelkével, akinek a hangját jobban meghallhatja, ha egy időre minden erejével inkább befelé, mint kifelé figyel. A régi Kínában például a napfordulót követő egy hónapban mindenki magára zárta házának ajtaját, és nem utazott semerre.

Mire volt vagy lehet jó az ilyen jellegű befelé fordulás? A sötétség eltünteti a színeket, a látható világot, eltakarja a szemet, és szimbolikusan megnyitja az ember fülét. Számvetésre készteti, arra, hogy saját lelkével és másokkal elmélyítse kapcsolatát, hogy felkészüljön az új ciklusra. Ilyenkor megújíthatja életét, olyan döntéseket hozhat, amelyek új lehetőségeket adnak. De ehhez el kell vetnie azt, ami korlátozza, amit már nem tart magához méltónak: régi félelmeit és önhittségét, saját magát gúzsba kötő szokásait és véleményeit, amelyekkel már nem tud azonosulni. Az új életet ugyanis mindig a régi halála előzi meg.

Deák Szilvia
a magyarországi Új Akropolisz elnöke