Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Fertőző betegségek vannak és nincsenek

A kínai gyógyászat 5 elem tana szerint 5 féle energia létezik a természetben, amelyek folyamatos áramlásban és egymásba való átalakulásban vannak. Ezek a Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz energiák. A testünkre, érzelmeinkre és gondolatainkra, tehát egész személyiségünkre és életvitelünkre jellemző a testünkben áramló 5 elem egyensúlya. Ha felborul az elemek egyensúlya bennünk, mert nem megfelelő minőségű ételeket fogyasztunk, mert érzelmeink, gondolataink kiegyensúlyozatlanok, akkor olyan táptalaj jön létre a szervezetben, amely kedvezőbb a mikroorganizmusok számára, ezért elszaporodnak.

Egészen addig a baktériumokkal harmóniában éltünk.

A nyugati orvoslás betegségcímkét ragaszt az emberre és azt kezeli valamilyen eszközzel. Ugyanazt az eljárást alkalmazza minden egyes megegyező címkével rendelkező emberre, pedig nem létezik két ugyanolyan betegség, ahogy nem létezik két ugyanolyan személyiség sem.
A kínai gyógyászat hagyományai szerint gyógyítók nem ismerik a nyugati orvoslás által megnevezett betegségeket, mint diagnózisokat, mert nincs szükségük rá az egészség helyreállításához. Más jellegű diagnózist használnak, amely az ember energetikai rendszerének kiegyensúlyozatlanságáról és annak jellegéről ad számukra információt. Ez a fajta diagnózis - a betegségcímkékkel ellentétben - egyénenként eltérő jellegzetességeket is mutat.
Valójában betegség nincs, így nem lehet ellene harcolni. Az egészségért viszont küzdeni kell. A gyógyulás a harmónia visszaszerzése, mely a legtöbbször nagy áldozatokkal, kemény munkával, kitartással valósítható meg. Ennek és a megelőzésnek az útja a minden részünkre kiterjedő tisztítás, hiszen az a víztömeg, amely nem rendelkezik folyamatos tiszta vízpótlással és a szennyezettebb vizének elvezetésével, az csakhamar romlásnak indul.

A tisztítás a test szintjén a szövettörmelékek, méreganyagok eltávolítását jelenti, melyek a mikroorganizmusok táptalaja és így a betegség kialakulásának legfőbb oka a mai nyugati orvoslás megalapozottnak gondolt hite szerint. Ebben különféle ételek, teák és tisztítókúrák következetes alkalmazása lehet segítségünkre, természetesen hozzáértő orvosi ellenőrzések mellett.

Energetikai szinten ezt a legnagyobb eredménnyel a sport (mozgás és légzés) révén valósíthatjuk meg. Tavasszal a könnyű sporttevékenységek végzése (séta, úszás stb.), a természetben való tartózkodás és a megfelelő légzés technika alkalmazásával a meridiánokban áramló energiák beindulását, kiegyensúlyozódását érhetjük el. Ilyenkor az áramlatok „kotorják” az energia-csatornákat. A ritmus harmonizálja az energiaáramlás sebességét, állandóságát, a blokkok megszűnésével pedig az energiák továbbhaladhatnak. Így szűnnek természetes módon az energiatöbbletből vagy annak hiányából fakadó kellemetlen tüneteink.

Testünk anyagait és energetikai szintünk minőségét nagyban befolyásolja a bevitt táplálék mennyisége és minősége. A minőségi, de túl sok étel elfogyasztása a májra kemény munkát ró és a test szempontjából méregnek számít. A minőség itt nem csak a vegyszermentességet jelöli, hanem az adott étel természetének megfelelő minőségű energia-t is. Az 5 elem tan szerint az ételek zamata befolyásolja az ember energetikai szintjén az energiák minőségét. Tavasszal tanácsos ezért pl.: zöld almát enni, mert savanyú zamata a Fa-elem energiákat harmonizálja, amely az évszaknak megfelelő minőségű energia és szükség van rá bennünk is, akárcsak a természetben mindennek.

Az energiaáramlásainkat közvetlenül befolyásolják az érzéseink, ahogyan az érzéseinket a gondolataink.

Az ember, szabad akaratából, bizonyos mértékű befolyással bír személyiségének egyes szintjein. A legnagyobb mértékben közvetlenül, a gondolatok, érzelmek irányítása és a test mozgatása révén fejtünk ki hatásokat. Ha ezek nem az egyensúlyra való törekvés eredményei, akkor igencsak megdől a személyiségünk összhangja és diszharmóniát, betegséget okoznak. A különböző szintek hatásai egyenrangúak a betegség kiváltásának szempontjából. Azonban a kezelés azon a szinten a leghatékonyabb, amelyiken az adott probléma gyökere van. Ahonnan a kiindult diszharmónia a tartóssága és szélsőségessége révén hatással van a testre. Minél szélsőségesebb az érzelem, annál súlyosabb a tünet és minél hosszabb ideig tartjuk fenn (megszokás), annál tovább tart a betegség és a felismerésen túl, így a gyógyulás is.
Bizonyára tapasztaltuk már, hogy a kiegyensúlyozatlanság ragályos, mivel az ember érzelmi világának köszönhetően képes kapcsolatba lépni a másik emberrel. Képes közvetlenül hatni rá. Érzelmi és mentális szinten is megbetegedhetünk és másoknak is átadhatjuk ezt a diszharmóniát. Tehát érzelmi világunk tisztítása ugyanolyan lényeges szempont a betegség megelőzésében. Ezt többek között az érzelmek kiegyensúlyozásával (a szélsőséges érzelmek kerülésével) és a nemes érzelmek őszinte gyakorlásával (hála, szeretet, higgadtság, derű, bátorság stb.) valósíthatjuk meg.

A gondolatok tisztításának titka a tanulásban rejlik. Az egyre tisztább fogalmak elsajátításával és a mélyebb megértésre való törekvéssel helyes nézetekre tehetünk szert. Így lassan, de biztosan teret nyer az önzetlen viszonyulás. Gondolkodásmódunkban, döntéseinkben a vágyak dominanciája csökken és az önismeretünk növekszik. A mélyebb megértés pedig elég indokkal szolgál a további kitartó munkálkodáshoz, ami hozzásegít a mélyebb önismerethez és a még tisztább gondolatokhoz. Pusztán a bölcs tanítások értő hallgatása és az azokon való elmélkedés már nagymértékű tisztító folyamatokat indíthat be személyiségünk szintjein.

 „Az egészséget természetes állapotnak tekintjük, ezért nincsenek könnyen átvehető markáns ismertetőjegyei. A kiegyensúlyozottság saját döntésre, kizárólag saját igyekezettel és energiaráfordítással valósítható meg. A gondolatok és érzelmek, no meg a tettek terén legyünk mindig aktívak, kreatívak, így nem a válság árnyéka vetül ránk, hanem a valódi megoldások napsugara.”
(Delia S. Guzmán)

Bodó Patrik