Filo-Café

Hírlevél

A képre kattintva feliratkozhatsz a székesfehérvári programértesítő e-mailekre
ehirlevel.jpg

Filo-Café FB csoport

Hozzászólnál, követnéd, kérdésed van? Csatlakozz a Filo-Café Facebook csoporthoz!

csoport.jpg

Feedek

1 %

Idén is lehetőség van arra, hogy adód 1%-val támogasd munkánkat!
Új Akropolisz Filozófiai Iskola Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42

Az öt elem és az orvoslás kapcsolata

A kínai öt elem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) rendszere felöleli a megnyilvánult világ teljességét. Maguk az elemek nem mozdulatlanok, mint építőkockák, sokkal inkább egyfajta minőséget testesítenek meg, amelyek folyamatosan és ciklikusan egymásba alakulnak át. Ebből az öt elemből épül fel az egész világegyetem és maga az ember is.

Minden élő és így minden ember az öt elem kombinációinak egyedi megtestesülése. Nincs két egyforma ember, és talán olyan sincs, akiben az elemek tökéletesen kiegyensúlyozott állapotban lennének. A kiegyensúlyozatlanság pedig betegségekhez vezethet, testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Az elem lényegi természetének a megértése és megragadása érthetővé teszi számunkra a természet és egyben az ember működését. Minden szervünk valamelyik elemhez tartozik, például a tüdő a Fémhez, a vese a Vízhez, a gyomor a Földhöz, stb. A Fa elem megértésében például segíthet Lao Ce, aki azt írta: „A fiatal fa rugalmas és hajlékony.” Az emberben a Fa elemhez tartoznak ennek megfelelően például az inak, de gondolkodásunk
rugalmasságáért is a Fa megfelelő működése a felelős.

Éppen emiatt figyelemre méltó az öt elem rendszere: megmutatja a felettébb érdekes összekapcsolódásokat a különböző szintek között. Sőt, a hagyományos orvoslásban való alkalmazása lehetővé teszi, hogy a betegségek mélyebb, lelki és szellemi okáig eljussunk, és több szinten párhuzamosan fejtsünk ki gyógyító hatást.

dr. Németh István

A kávéházi beszélgetés január 23-án, vasárnap lesz.
Helyszín: Ribillió kávézó és söröző, Rózsa u. 1., kezdés 18:00.

A belépés díjtalan.