FILO-CAFÉ / január

 filocafe_logo_kicsi-1_249.jpg
SZERINTED VAN VÉLETLEN? (sorsról és szabad akaratról)


Dátum: 2018. január 28. vasárnap, 18:00
Helyszín: Ribillió kávézó és söröző,
               Székesfehérvár, Rózsa u. 1.

Szerinted van véletlen? Vagy minden eleve elrendeltetett, és az embernek semmi más dolga sincsen, mint végigmenni azon az úton, amit a bolygók kijelöltek számára? Létezik-e szabad akarat, és ha igen, miben fedezhető fel az emberi szabadság? Hogyan határozható meg ennek a mértéke? Miért állítják a tapasztalt asztrológusok, hogy a csillagok meghatározzák az életünket, sorsunkat, és miért tanítja mégis a filozófia, hogy a bölcs uralkodik a csillagain?Többre vágysz? Nem vagy egyedül!

vedd_kezedbe_az_eleted.jpgNem vagy egyedül, ha úgy gondolod, hogy az élet több a születés, tanulás, egzisztenciateremtés, békés öregkor és halál láncolatánál. Ezek természetesen fontosak, hiszen ahhoz, hogy többet tehessünk, szükségünk van a biztos háttérre. De ha egy életen át gürizel azért, hogy megteremtsd ezt a biztonságot, a ma általánosságban elfogadott jólét színvonalát, és utána már csak a halál következik; akkor felmerül a kérdés, hogy mi lett mindennek a gyümölcse.

Sokan beszélnek arról, hogy az embernek fontos megtalálnia az életfeladatát, egy küldetést, ami miatt született. Talán igaz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy életünk során több fontos feladatunk is lehet. Másképp megfogalmazva annak függvényében, hogy életünk mely szakaszában tartunk, különbözőképp teremthetünk fényt. Ezért ahelyett, hogy éveket töltenénk arra várva, hogy megtaláljuk az életfeladatunkat, sokkal jobb, ha minden pillanatban törekszünk szépséget hozni saját életünkbe, valamint szűkebb és tágabb környezetünkébe.

Hogyan lehet fényt teremteni? Úgy, hogy éberen szemléljük az eseményeket és keressük azokat a lehetőségeket, amikor egy kis jót tehetünk, vagy egy kis szépet hozhatunk létre.  Ez a törekvés kimozdít bennünket abból, hogy állandóan a saját jövőnk, egészségünk, karrierünk, párkapcsolatunk, tanulmányaink miatt aggódjunk, hogy minden figyelmünk, erőfeszítésünk saját magunkra irányuljon. Új irányt kaphatnak az önismeretre, önfejlesztésre irányuló törekvéseink, ha az is fontos számunkra, hogy másoknak mire lehet szüksége. Ráadásul ezen az úton nem kell, hogy azonnal valami hatalmas tettre gondoljunk, hiszen már egy kicsi segítség is fontos lehet, főleg, ha önzetlenül, kitartóan és következetesen adjuk.

Szereted az embereket? Ha úgy gondolod, hogy még nem vagy elég bölcs ahhoz, hogy tanítsd, akkor legalább hallgasd meg őket, mert sokan vannak, akiknek az a legfőbb baja, hogy kérdéseikkel, nehézségeikkel egyedül maradnak. Szereted az állatokat? Végtelen sok lehetőséged van arra, hogy őket, vagy olyan szervezeteket segíts, akik velük foglalkoznak. De igaz ez az emberiség kulturális örökségére, vagy a természetre egyaránt.

Ahhoz, hogy az életünk ne teljen el nyomtalanul az kell, hogy elkezdjünk tudatosabban, figyelmesebben és önzetlenebben élni. Nem attól kell félni, hogy hibát követünk el, mert a közöny és a passzivitás gyakran nagyobb károkat okoznak. Ha gyakorolsz, majd megtanulsz egyre jobban, bölcsebben cselekedni. Attól kell inkább félni, hogy az élet elmegy mellettünk, hogy nem ismerjük fel a lehetőségeket, amiket képességeink és lehetőségeink mértékében kapunk a sorstól.

 Válj lámpássá. Teremts fényt. Akarj Te is többet!HOGYAN ÉRTSÜK MEG JOBBAN A JI KINGET?

i-ching_coins.jpg

Dátum: 2018. január 27. szombat, 09:00 - 17:00
             (ebédszünettel)
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely,
              Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.
 

Szeretnéd jobban érteni a Sors törvényeit és a saját életedet? Szeretnéd előre látni, vagy legalábbis sejteni a közelgő sorseseményeket? Jó lenne, ha valaki figyelmeztetne a lehetséges tévedésekre, hibákra, vagy biztatást kapnál egy-egy nehezebb vállalkozás kezdetén?

A Ji King egy ősi, bevált módszer arra, hogy kezünkbe vegyük életünk hajójának irányítását. Ezzel a workshoppal az a célunk, hogy az első lépéseket segítsük ezen az úton, megosztva veled sok év közös kutatásának és használatnak tapasztalatát.

 Tanulmányozni fogjuk a Váltázás törvényét és ennek gyakorlati jelentőségét, a nemes ember – csün-ce – foglamát, a szimbólumok jelentését. Megismerkedünk az érmés és a pálcikás jóslási módszerekkel és esettanulmányokon keresztül gyakoroljuk a Ji King válaszainak értelmezését.

 A Ji King abban a formában, ahogyan ma ismerjük, egy egységes filozófiai-oktatási rendszer része, egyike az konfucianizmus öt szent könyvének, mely szimbólumain keresztül képes bemutatni a megnyilvánult világon belüli folyamatok jellegét, irányát és miértjét. Éppen ezért alkalmas jóskönyvnek, de alkalmas arra is, hogy vezetői kézikönyvként, vagy orvosi folyamatok leíró nyelveként alkalmazzuk.

Jóskönyvként nem mondja meg, mit tegyünk, vagy ne tegyünk; elemez, rámutat rejtett mozgatókra, segít nézőpontot váltani, de a döntés és a cselekvés felelőssége a kérdezőé. A Ji King nem determinál, nem fatalista. Lehet mégoly kedvező is egy élethelyzet, ha nem cselekszünk helyesen, a lehetőség el fog múlni. De fordítva is igaz, egy bölcs ember a legnehezebb helyzetből is képes előnyt kovácsolni.

Előadó: Grúsz Róbert

Kezdés 9.00-kor, várható befejezés legkésőbb 17 óráig, ebédszünettel.

A workshop résztvételi díja 5000 Ft, diákoknak 3500 Ft.

Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a szemináriumon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra.

Információ és jelentkezés: szfvar@ujakropolisz.hu

 

Részletek, információ:
www.filozofiaikavehaz.blog.hu / szfvar@ujakropolisz.hu / www.ujakropolisz.hu

Programjainkat és híreinket a facebookon is megtalálod:
www.facebook.com/ujakropolisz.szekesfehervar

Ha úgy gondolod, hogy programunk ismerőseidnek,

barátaidnak is tetszene, ajánld kérlek nekik is.Vedd kezedbe az életed!

 

vedd_kezedbe_az_eleted.jpgDátum: 2018. január 24. szerda, 18:30
Helyszín: Kairosz Kultúrműhely,
              Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.
 


Tudás és tett a mindennapokban – tanfolyam gyakorlatokkal

Születés, óvoda, iskola …kérdések válaszok nélkül… bulik, barátok, esetleg egyetem, nyelvvizsga, diploma, álláskeresés …válaszok kérdések nélkül… talán külföld, lakás, autó, házasság, gyerek(ek), felnevelni, elengedni, unokák, nyugdíj …kérdések már nincsenek… 

 

 Tényleg csak ennyi?

Ha te is úgy gondolod, hogy ennél többről szól az élet, akkor vedd kezedbe, és indulj el a cselekvő filozófia útján!

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás....
A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói.
Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2-2,5 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.
Meddig lehet csatlakozni? Február 21-ig. Az első alkalom mindenkinek díjtalan.
Mikor ér véget? Május végén-június elején, a csoport haladási ritmusától függően.

Tematika, további részletek:
www.ujakropolisz.hu/Programok/Filozófiakurzusok

Az első öt alkalom témái:

1.) január 24. szerda, 18.30
Bevezető alkalom és előadás - Van-e életrecept?

2). január 31. szerda, 18.30
Mi rejlik még benned? A kozmosz és az ember hét dimenziója

3.) február 7. szerda, 18.30
Amikor a harc benned zajlik - miért érdemes küzdeni?

4.) február 14. szerda, 18.30
Sorsod a kezedben - de hogyan?

5.) február 21. szerda, 18.30
Többre vágysz a hétköznapi életnél? Milyen út van még?

A kurzus havi díja 3500 Ft/hó, diákoknak 2500 Ft/hó. Az első alkalom díjtalan.

Vezeti: Balda Edit és Bán Krisztián

A tanfolyam havi díja 3500 Ft/hó, diákoknak 2500 Ft/hó. Az első alkalom díjtalan.

Helyszín: Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a.

Jelentkezés, kapcsolat: szfvar@ujakropolisz.hu,
facebook: ujakropolisz.szekesfehervar